Impresariaat voor buitenlandse vertellers

Enerverende week

Blog dd. 24-2-2016

Zo. Het was me het weekje wel. Die begon vorige week woensdag met de try-out van het verhalenprogramma 'Het begon met een brief'. Wat een tijd en moeite hebben Arnout Meester en ik daar in gestoken. En wat is het dan fijn te mogen horen dat het eindresultaat er mag zijn. Door de variatie van de verhalen, maar zeker ook door de manier waarop we elkaar afwisselen én samen vertellen. Valentijn bleek een goede inspiratiebron voor ons beiden.

Op donderdag had ik dan eindelijk tijd om me voor te bereiden op een vertelsessie voor de groepen 5 van basisschool St. Willibrordus in Eersel. Dat was nog een hele puzzel, want verhalen over verbouwen en verhuizen voor kinderen van 8 en 9 jaar oud, liggen niet voor het oprapen. Gelukkig had ik een dag later al proefkonijnen om mijn keuze uit te proberen. Namelijk op een bijeenkomst van mijn vertelclub (Vertelclub Veldhoven, kortweg VerVe genaamd). Oprecht blij en opgelucht was ik met de reacties én de feedback waarmee ik het verhaal kon verbeteren. Ik had er in ene weer vertrouwen in.

Toch moest ik de voorbereiding daarna weer staken, want op zaterdag stond een cursusdag in het Belgische Lier op het programma. Sinds dit schooljaar ga ik maandelijks naar de Academie voor Muziek, Woord en Dans waar ik met 9 andere Nederlandse vertellers een dag lang les krijg in verhalen vertellen. Want zelfs na 11 jaar en talloze optredens blijkt er nog van alles te leren.  
Wat ik op zondag meteen heb toegepast tijdens de première van 'Het begon met een brief' tijdens Verhalen & Wijn in Marag in Oss. Waar we opnieuw lovende reacties kregen, zodat we serieus uitkijken naar andere gelegenheden om dit verhalenprogramma nog eens te kunnen vertellen.  

Dat moest alleen ook weer even wachten, want op maandag mocht ik zelf lesgeven in het kader van mijn basiscursus verhalen vertellen. Aan een klein, maar heel enthousiast clubje, lekker thuis in De Verhaalderij. 

Weer een dag later werd ik verwacht op de Eerselse basisschool. Om 46 kinderen te laten zien en ervaren hoe je een verhaal kunt vertellen. Ik had een voorbeeldfunctie, want de leerkrachten zijn van plan om hun leerlingen te stimuleren hetzelfde te gaan doen. Wat ik een hele goede zaak vind en ik hoop dan ook dat velen hun voorbeeld zullen volgen. 

Vandaag tenslotte, presenteerde ik voor de derde en laatste keer dit jaar, op verzoek van Bibliotheek de Kempen, de gemeentelijke voorleeswedstrijd in Valkenswaard. Met de bedoeling dat ik ook de tijd zou vullen die de jury nodig had om een winnaar te kiezen. En dat duurde wel even. Zodat ik niet toekwam met mijn interactie, mijn verhaal en mijn quizvragen... Uiteindelijk is het wel goed gekomen, maar het was een enerverend einde van een enerverende week. Het is de hoogste tijd om even uit te blazen!