Impresariaat voor buitenlandse vertellers

Indrukwekkend

Blog dd 13-6-2015

Indrukwekkend

Britse vertellers hebben bij mij al jaren een streepje voor. Zodat ik vorig weekend erg uitkeek naar de optredens van Daniel Morden, Ben Haggarty en Jan Blake in Zwolle. Drie professionele vertellers die ik her en der vaker aan het werk heb gezien en die me keer op keer weten te boeien en vermaken. En dat was dit keer niet anders. Hun repertoire, expressie en het gemak waarmee ze vertellen en de interactie aangaan met hun publiek, is een lust voor oog en oor.

Vereerd en trots was ik dan ook dat Jan Blake als eerste van het genoemde drietal heeft ingestemd om samen te werken met De Verhaalderij. Zodat we de dagen na het festival in Zwolle drie scholen hebben bezocht, waar Jan in totaal zeven vertelsessies heeft gehouden voor leerlingen van 12 tot 16 jaar oud in het tweetalig onderwijs. En hoe! Want ze liet het moment en de groepssamenstelling bepalen welke verhalen ze ging vertellen. Zodat ze gaandeweg liefst DERTIEN verschillende verhalen uit haar mouw schudde, die ze stuk voor stuk op haar innemende manier uit de doeken deed voor een geboeid gehoor.

Daarbij heeft de laatste sessie op mij de allermeeste indruk gemaakt. Omdat Jan toen een Afrikaans verhaal koos waarin het draaide om het pesten en kleineren van een meisje dat er anders uitzag dan haar leeftijdsgenoten in haar dorp. De boodschap die ze verkondigde, bleek na afloop goed te zijn overgekomen; kinderen herkenden zichzelf in dit verhaal. Jan had geen beter en geen toepasselijker verhaal kunnen kiezen. Chapeau. Diep respect voor deze vakvrouw met wie ik hopelijk vaker op pad mag gaan.