Impresariaat voor buitenlandse vertellers

Goed nieuws

Blog dd 18-3-2014

Ze zijn tien, elf en twaalf jaar oud. Zeven leerlingen van basisschool De Berckacker en eentje van basisschool Sint Jan Baptist in Veldhoven die meedoen aan de buitenschoolse activiteit Brede School Verslaggevers. Een spiksplinternieuw project. Voor de allereerste keer in de gemeente. Met acht jeugdige pioniers die graag 'de krant willen halen'. En dat gaat ze lukken. Want de Ahrenberger was maar wat blij te horen dat er een vervolg komt op de Bouwreporters; een populaire serie artikelen in het wekelijkse huis-aan-huisblad, gevuld door Veldhovense scholieren onder leiding van Ad van den Beemt.  

Het is de bedoeling dat de Verslaggevers ook een reeks artikelen gaat maken. Waarvoor ze eerst mogen oefenen. Zo hebben ze elkaar op de eerste bijeenkomst op maandag 17 maart al geïnterviewd en korte portretten geschreven. Aan mij de nobele taak om daar een publicabel stuk van te maken, wat ik later deze week zal doen. Om de wereld kennis te laten maken met de jongedames, die binnenkort zomaar bij buurtgenoten op de stoep kunnen staan of aan de telefoon kunnen hangen om nieuwsgierige vragen te stellen.

Maar voordat ik de Verslaggevers aan iedereen voorstel, geef ik twijfelaars nog de kans om aan te haken. Want er kunnen nog vier pioniers bij. Dat kost niks, behalve tijd. Nog acht keer een uur lang. Een tijdsbesteding waarin we bijvoorbeeld een perskaart maken, onderwerpen inventariseren en vervolgens met een paar daarvan aan de slag gaan.

Het zal lastig zijn om te kiezen, want ik weet uit ervaring dat er heel veel interessante mensen en onderwerpen zijn om over te schrijven. Waarbij de Brede School Verslaggevers louter gaan speuren naar goed nieuws. Denk aan een goed doel, een mooi buurtinitiatief, een inspirerende wijkbewoner. Of evenementen waar reikhalzend naar uitgekeken wordt. Door de kinderen natuurlijk. Want die moeten er vooral lol aan beleven. Het blijft hun vrije tijd.