Impresariaat voor buitenlandse vertellers

Op de radio

Blog dd. 3-11-2014

Gôh. De tweede lichting Brede School Verslaggevers is afgezwaaid. En hoe! Vier kinderen hebben gewoon meegedaan aan de talkshow BIJ ONS, gisteren in grand café De Schalm. Waar de benjamin van het stel – Stijn Timmers – in de praktijk bracht wat hij heeft geleerd: doorvragen als het moet.

En dat moest, oordeelde Stijn terecht. Want de aanwezige Brede School Verslaggevers werden door de presentatoren van het plaatselijke praatprogramma betiteld als de leukste gasten tot nog toe.  Samen met de Cliniclowns. “Waarom?” wilde Stijn nog wel even weten.

De jeugdige leeftijd van hem en zijn collega’s bleek de reden. In een programma dat volgens presentatrice Ria Bettgens geschikt is voor iedereen. Dat gaf ze in ieder geval als antwoord op de tweede vraag van de Brede School Verslaggevers, in dit geval gesteld door Bastienne van der Putten.

Ik durf dat antwoord in twijfel te trekken. Want het Veldhovense schrijfcafé, de bezuinigingsdrift van de gemeente en het maandelijkse breitheater staan ver van het bed van kinderen. Die de gezelligste kapper van Nederland wel een leuk item vonden, net als de bekendmaking van de mantelzorger en vrijwilliger van het jaar. Verslaggeefster Sisi Allesvand hadi genoot bovendien het pauze-optreden door zanggroep Hajim.

Het geeft te denken. Is een kindereditie van de talkshow een idee?  Of misschien wel een eigen talkshow, bijvoorbeeld op woensdagmiddagen in de bibliotheek? Of een rondreizend praatprogramma voor en door kinderen, in de verschillende multifunctionele accommodaties die in Veldhoven uit de grond zijn gestamd…?

Een aantal Brede School Verslaggevers zouden zich hier graag voor laten lenen. Met een beetje hulp en begeleiding kunnen ze dat best. Het bewijs is woensdagavond 5 november te horen. Op de radio. Dan zendt Omroep Veldhoven de talkshow BIJ ONS uit. Om 20.00 uur op 107.7 FM, 94,4 MHz (kabel) en 105.3 MHz (OnsBrabantNet). De kinderen komen al snel aan de beurt. Gewoon effe luisteren!