Impresariaat voor buitenlandse vertellers

Voor de klas

Blog dd 5-10-2014

Hoera, het is weer zo ver! Ik sta weer voor de klas. Dit keer op basisschool De Meerhoef in Veldhoven, waar ik gastlessen geef in vier klassen: groep 5/6, 7, 7/8 en 8. Welke lessen? Lessen verhalen schrijven.  In dit geval waargebeurde verhalen over feest.

Waarom dat? Nou, feest is het thema van de Kinderboekenweek die deze week van start is gegaan. En laat die Kinderboekenweek de reden zijn dat ik ben uitgenodigd. Zodat ik ben begonnen om op een rijtje te krijgen wat voor feesten er nou eigenlijk allemaal zijn die de kinderen meegemaakt kunnen hebben.

Dat zijn er nogal wat. Een stuk of 36 verschillende. Wij feesten wat af in ons prille leventje! Wat het een dankbaar onderwerp maakt om over te schrijven. Want ieder kind kan er iets over vertellen. Uit eigen ervaring.

Fantasie is dus niet vereist. Bewust. Want een verhaal verzinnen, is iets heel anders dan een verhaal opschrijven. Met het doel dat de kinderen enthousiast worden om hun belevenissen eens aan papier toe te vertrouwen. En daarvan ook nog iets leren, bijvoorbeeld over spelling, interpunctie, synoniemen, bijvoeglijke naamwoorden en prikkelende titels.

Het project krijgt in ieder geval gaandeweg vorm. Maar het begin is gemaakt. Zodat over eventjes  elke klas zijn eigen feestverhalenbundel kan hebben. Een boek van de kinderen zelf.  Een eigen kinderboekenweekboek.