Impresariaat voor buitenlandse vertellers

Journalistje spelen

Blog dd. 17-9-2014

Heerlijk! Aan het begin van dit schooljaar mag ik twee groepjes Brede School Verslaggevers begeleiden. In totaal vijftien kinderen uit de groepen 7 en 8 van vijf Veldhovense basisscholen. Met een mooie balans tussen jongens en meisjes. Terwijl ik vorige keer alleen maar meiden onder mijn hoede had, doen nu ook zes knullen mee.

Stuk voor stuk enthousiastelingen. Alle verslaggevers. Ze staan gewoon te trappelen van ongeduld om uiteenlopende mensen te interviewen.  

Zodat het eerste vraaggesprek al weer achter de rug is. En een half uur gewoon omvliegt. Tot spijt van de nieuwsgierige aagjes, die van geen ophouden weten als je hen hun gang laat gaan. Zo interessant vinden ze het dat ze volwassenen het hemd van het lijf mogen vragen.

Maar daarna wordt het lastig. Want dan moeten ze een artikel gaan schrijven. Op de computer in Word. Een tekstverwerkingsprogramma met grafische aantrekkingskracht. Zodat de verslaggevers zich liever bezig houden met mooie lettertypes in fraaie kleuren en foto’s of afbeeldingen om de pagina te ‘pimpen’.

Dus waar is dat schrijversbloed? Dat probeer ik de komende tijd aan het stromen te krijgen. Al maak ik me geen illusies, want de gemiddelde leeftijd van de verslaggevers is pas tien!  Een leeftijd waarop verschillende kinderen aangeven dat het hen leuk lijkt om journalistje te spelen. En dat is precies wat ze volop zullen doen.