Impresariaat voor buitenlandse vertellers

Een slimme zet

Blog dd 19-5-2014

Wat maakt een concert door een amateur gezelschap de moeite waard? Zanggroep Amice kwam met een ambitieus concept: de zangeressen wilden een verhaal vertellen. Zodat ze een jaar geleden bij mij aanklopten, want een verhaal vertellen, dat kan ik.

Maar was het simpel en zo gepiept? Beslist niet. Het was lang zoeken naar de juiste manier en de juiste woorden, wetenswaardigheden en anekdotes om aan te halen. Ik vergelijk het nu met een pittige zwangerschap én een hele bevalling, maar het resultaat mag er zijn. Want het werkt!

Dat bleek gisteren tijdens Hoge hakken en ander damesleed; een cryptische titel voor een concert over het vrouwenleven, van begin tot eind aan de hand van levensfases. Ik sloeg de bruggen tussen die fases op een manier die ik omschrijf als een gulden middenweg tussen presenteren en vertellen en tussen vertellen en interactie met het publiek.

Zoals een verteller betaamd, deed ik dat uit het blote hoofd, zoals de zangeressen alle nummers uit het hoofd vertolkten. Zodat ook zij voluit konden bewegen en de liedjes konden illustreren met verschillende posities en allerlei attributen. Waarmee ze een belofte hebben ingelost: het concert was plezierig om naar te luisteren én te kijken.

Ik kan niet anders dan alle betrokkenen complimenteren. Over alles was goed nagedacht, er was niets aan het toeval overgelaten en het idee om zelf een verhaal te vertellen, maar ook te laten vertellen, was werkelijk een slimme zet!