Impresariaat voor buitenlandse vertellers

In de ban van voorlezen

Blog dd 17-2-2014

Voorlezen. Net als verhalen vertellen een activiteit die geschikt is voor alle leeftijden. Waarbij volwassenen steeds warmer lijken te lopen voor deze gemoedelijke bezigheid. Misschien mede veroorzaakt door de speciale aandacht die deze 'tak van sport' in 2013 heeft gekregen in het kader van het Jaar van het voorlezen.

Ik heb het idee dat Brabant behoorlijk wat voorlezers herbergt. Zelf heb ik in ieder geval enkele tientallen vrijwilligers mogen enthousiasmeren die bijvoorbeeld voorlezen aan ouderen in zorgcentra. Bovendien ken ik mensen die namens VoorleesExpress de taalontwikkeling proberen te stimuleren van jonge kinderen. Wat sinds een paar maanden in Veldhoven gebeurt onder de naam VoorleesWereld. Zodat niet uit te sluiten is, dat in de provincie elders vergelijkbare initiatieven zijn. 

Maar Brabant staat op het gebied van voorlezen sowieso als koploper te boek. Want in geen enkele provincie nemen zoveel kinderen deel aan de Nationale voorleeswedstrijd voor de basisscholen. Dat heb ik ontdekt tijdens mijn als presentator van een paar gemeentelijke finales voor de groepen 7 en 8. Het blijkt dat Brabant 620 (officiële) schoolkampioenen telt, tegen een kleine 500 in Gelderland en zo'n 470 in Zuid-Holland. Wat betekent dat de Brabantse deelnemers aan de voorleescompetitie de kleinste kans maken om de landelijke titel in de wacht te slepen. Zo moet de Brabantse kampioen liefst 619 leeftijdsgenootjes verslaan, terwijl de kampioenen van Flevoland, Zeeland en Groningen overblijven na een strijd tussen hooguit 160 voorlezers...

Dan biedt het veel prillere Read2Me! nog perspectief. Aan deze voorleeswedstrijd voor brugklassers van alle schooltypen doen namelijk slechts 773 klassen van 120 scholen mee. Dit schooljaar voor het eerst uit alle provincies, want vorige keer ontbraken Limburg en Overijssel nog op de landelijke finale. Dat was de finale die thuishoort in de Brabantse kronieken. De editie waarin de enige jongen - een vlotte knul uit Veldhoven - negen meiden versloeg. Wat ik daarmee te maken heb? Ik was als jurylid tijdens de wedstrijd op zijn school al helemaal in zijn ban.