Impresariaat voor buitenlandse vertellers

Blog dd. 1-5-2014

Beste mensen,

Waar waren jullie in het weekend van 25, 26 en 27 april? Tijdens het openbaar toegankelijke weekend van het Internationaal Vertelfestival in het Belgische Bilzen? Niet op Landcommanderij Alden Biesen, ook wel het Vertelkasteel genaamd; een prachtige locatie tussen Maastricht en Hasselt, dat jaarlijks een walhalla is voor liefhebbers van verhalen. Weinigen weten het blijkbaar of weinigen maken tijd vrij om naar het zuiden af te reizen. En dat is heel spijtig. Want jullie hebben echt iets gemist.

Om te beginnen de vrijdagavond, met prachtig vertolkte verhalen uit India en het verre oosten. In het Engels verteld door twee vertellers met Aziatische roots. Maar ook de zaterdagavond, met prikkelende verhalen door een Vlaming, een Brit, een Oostenrijkse, een Schotse en een Parijzenaar. Ja, in het Nederlands, Engels, Duits en het Frans en voor iedereen met een basiskennis van die talen probleemloos te volgen.  En tenslotte het familiefestival op zondagmiddag, toen er op de binnenplaats verschillende toepasselijke activiteiten waren en iedereen zelf kon kiezen uit optredens van diverse verhalenvertellers.

Die vertellers zijn niet de eerste de beste. In Alden Biesen mag je de ene topper na de andere verwachten. Volgend jaar voor de twintigste keer. Een lustrumeditie, die ik iedereen wil aanbevelen. Dus zet het weekend van 24, 25 en 26 april 2015 alvast in je agenda. Of doe net als ik en zorg dat je dan vrij bent (én blijft) om minstens één bezoekje te brengen. Ik beloof je; je krijgt er geen spijt van! Het is een heerlijke plek om je onder te dompelen in verhalen, betaalbaar en de rit alleszins de moeite waard. Met het voordeel dat je Koningsdag niet hoeft te missen; want die valt volgend jaar op maandag 27 april.