Impresariaat voor buitenlandse vertellers

Journalistiek in de klas?

Blog dd. 15-4-2014

Ik heb er enorm veel plezier aan beleefd. Drie gastlessen journalistiek geven in vier groepen van basisschool De Berckacker in Veldhoven. Het was misschien een beetje hoog gegrepen voor groep 6 in de combinatieklas met groep 7, maar dat was wel een hele plezierige groep, die ontzettend goed, enthousiast en leuk meedeed. Zeker in de laatste les; voor mij een groot genoegen om mee te mogen maken.

Van mij geen klagen over deze pilot in opdracht van Brede School Veldhoven. Kijk, ik ben niet perfect en niet opgeleid tot leerkracht, maar geschoold als journalist met ruim twintig jaar ervaring in regionale verslaggeving. Bovendien ben ik nu een kleine tien jaar bezig met verhalen vertellen. Wat geen slechte combinatie blijkt te zijn, want verschillende leerlingen en een leerkracht hebben toegegeven dat ze in drie uur tijd verschillende nieuwe dingen hebben gezien, gehoord en geleerd. Volgens mij precies waar het om gaat als je als gastdocent een basisschool bezoekt.

Het was wel wat veel, heb ik gisteren desgevraagd te horen gekregen, waardoor het tempo (te) hoog lag, maar dat kan en zal ik verbeteren. Zoals ik mezelf ook wat aandachtspunten heb opgelegd. Kortom, ik heb zelf ook geleerd van deze eerste keer. Ik ben net als de kinderen en leerkrachten een stuk wijzer geworden. Want wie verwacht nou dat in het populaire vakantieland Turkije sprake is van kinderarbeid op katoenplantages. Niet eens zo gek ver van de badplaats Alanya vandaan… We hadden het nooit geweten als ik deze opdracht niet had gekregen. Maar zo werkt het. Gelukkig!